نشانه ها و علائم چاقی

نشانه ها و علائم چاقی

دانستن نشانه ها و علائم چاقی به شما کمک می کند تا از ابتلا به بیماری های مختلف جلوگیری کنید. اضافه وزن کم موجب بروز مشکلات زیادی نمی شود. با این حال، هنگامی که شما چند کیلوگرم اضافه (یا پوند) داشته باشید، ممکن است علائمی را ایجاد کند که بر زندگی روزمره شما تاثیر  بگذارد. مشکلات سلامتی چاقی می تواند مشکلات سلامتی روزمره را ایجاد کند مانند:

  •  تنگی تنفس افزایش عرق و خر و پف
  • ناتوانی در مقابله با فعالیت فیزیکی ناگهانی
  • احساس خستگی زیاد روزانه
  • درد مفصلی و کمر
  • اعتماد به نفس پایین و عزت نفس
  • احساس انزوا

چاقی همچنین می تواند تغییراتی را ایجاد کند که ممکن است متوجه نشوید، اما این امر می تواند به طور جدی به سلامت شما آسیب برساند، مانند فشار خون بالا (فشار خون بالا) و میزان کلسترول بالا (رسوب چربی باعث مسدود شدن شریان ها میشود). هر دو شرایط به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی را افزایش می دهند، مانند:بیماری قلبی عروقی، که ممکن است منجر به سکته قلبی شود، سکته که می تواند باعث ناتوانی قابل ملاحظه ای شود و می تواند مرگبار باشد. یکی دیگر از مشکلات بلند مدت که می تواند افراد چاق را تحت تاثیر قرار دهد دیابت نوع 2 است. برآورد شده است که  کمتر از نیمی از موارد دیابت با چاقی مرتبط است. علائم اصلی دیابت عبارتند از:

  • احساس تشنگی زیاد
  • رفتن به توالت بسیار، به خصوص در شب
  • خستگی شدید
  • مشکلات روانی

علاوه بر مشکلات روزمره بهداشتی، بسیاری از افراد نیز ممکن است مشکلات روحی را تجربه کنند.این می تواند روابط  اعضای خانواده و دوستان را تحث تاثیر قرار دهد و همچنین به افسردگی منجر شود.

نشانه های چاقی چیست؟

بارزترین علامت چاقی، چربی اضافی بدن است که معمولاً با شاخص توده بدنی (BMI) اندازه گیری می شود. BMI 30 یا بالاتر نشان دهنده چاقی است، در حالی که BMI بین 25 تا 30 اضافه وزن در نظر گرفته می شود.

شما می توانید BMI خود را با استفاده از ماشین حساب برای بزرگسالان محاسبه کنید. با این حال، محاسبات استاندارد BMI ممکن است برای افراد زیر 18 سال، زنان باردار و افراد با پیشینه‌های قومی خاص دقیق نباشد. بهتر است از پزشک یا متخصص تغذیه خود در مورد BMI بپرسید.

مطالب بیشتر: تعادل هورمونی برای کاهش وزن: واقعیت یا تخیل؟

چه چیزی باعث چاقی می شود؟

خیلی چیزها می توانند باعث افزایش وزن شوند. اغلب مردم، به تدریج با دریافت انرژی بیشتر از نیاز بدن به مرور زمان مبتلا به چاقی می شوند. یک فرد بالغ به طور متوسط ​​هر روز به 8700 کیلوژول نیاز دارد. انرژی اضافی دریافت شده به عنوان چربی در بدن شما ذخیره می شود.

از جمله عواملی که می تواند باعث افزایش وزن شود:

چاقی همچنین می تواند به دلیل عوامل خارج از کنترل شما رخ دهد، مانند:

  • سابقه خانوادگی )این شامل عاداتی که با آن بزرگ شدید و ژن هایی که از والدین خود دریافت کردید می شود(
  • محیط اطراف )چه نوع غذایی می خورید، کجا کار می کنید و می خوابید(
  • متابولیسم (میزان تبدیل غذا به انرژی در بدن شما)
  • شرایط پزشکی افزایش دهنده وزن ( مانند کم کاری تیروئید)
  • مصرف داروهای خاص که یک عارضه جانبی افزایش وزن را دارند (مانند برخی داروهای ضد روان پریشی)

علت چاقی شما هر چه که باشد، با پزشک خود در مورد راه های بهبود سلامت خود صحبت کنید.

نشانه ها و علائم چاقی

برای مدیریت چاقی چه کار کنم؟

در اینجا اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کمک به کاهش چاقی انجام دهید:

خوب بخورید: بررسی کنید که چه مقدار از میان وعده ها و نوشیدنی های شیرین با انرژی بالا و کم مغذی مصرف می کنید. این موارد شامل آب میوه، نوشابه و شیر طعم دار می شود. این نکته را هم در نظر بگیرید که هر چند وقت غذای آماده می خورید.

فعالیت بدنی کافی داشته باشید: فقط نیمی از افراد فعالیت بدنی کافی برای سلامتی انجام می دهند.

الکل را محدود کنید: به میزان الکلی که می نوشید دقت کنید. الکل کیلوژول های زیادی داشته و هیچ فواید تغذیه ای ندارد.

از جمله دیگر عواملی که می تواند باعث شود افراد بیشتر از نیازشان کیلوژول مصرف کنند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استرس
  • خلق و خوی ضعیف
  • خواب بی کیفیت
  • تغییر احساسات
  • دسترسی نداشتن به غذای سالم

چاقی چگونه تشخیص داده می شود؟

شاخص توده بدنی

پزشک شما قد و وزن شما را اندازه گیری می کند تا BMI شما را محاسبه کند و ارزیابی کند که آیا شما با چاقی دست و پنجه نرم می کنید یا اضافه وزن.

شاخص توده بدنی بزرگسالان:

BMI فرد سالم باید عددی بین 18.5 تا 24.9 باشد.

شاخص توده بدنی فرد دارای اضافه وزن باید عددی بین 25 تا 29.9 باشد.

BMI فرد مبتلا به چاقی باید عددی بین 30 یا بالاتر باشد.

اندازه گیری میزان شاخص توده بدنی برای گروه خاصی از افراد که به شکل طبیعی توده عضلانی و چربی متفاوتی دارند، توصیه نمی شود. به عنوان مثال، ورزشکارانی که توده عضلانی بالایی دارند، ممکن است بر اساس شاخص توده بدنی به عنوان افراد چاق در نظر گرفته شوند، در حالی که آنها واقعاً وزن مناسبی دارند. همچنین استفاده از معیار استاندارد BMI برای کودکان پیشنهاد نمی شود.

دور کمر

پزشک شما ممکن است دور کمر شما را اندازه گیری کند تا وزن شما را ارزیابی کند. ابتلای شما به بیماری هایی از جمله دیابت نوع 2، بیماری قلبی و برخی سرطان‌ها، اگر دور کمر 94 سانتی‌متر یا بیشتر (برای مردان) یا 80 سانتی‌متر یا بیشتر (برای زنان باردار) داشته باشید، احتمال بیشتری دارد.

تست های دیگر

پزشک شما ممکن است سطح فشار خون، گلوکز (قند) و چربی (کلسترول) شما را اندازه گیری کند تا خطر ابتلا به سایر بیماری های مرتبط با چاقی را ارزیابی کند.

بیشتر بدانید: چگونه پروتئین می تواند به کاهش وزن طبیعی کمک کند؟

چاقی چگونه مدیریت می شود؟

متأسفانه، هیچ درمان سریعی برای چاقی وجود ندارد. در بیشتر موارد، یک رژیم غذایی کنترل شده با کیلوژول همراه با فعالیت بدنی منظم به کاهش وزن و احساس بهتر کمک می کند. مراقبت از سلامت روان و حفظ نگرش مثبت نیز کمک کننده است.

کاهش مصرف کیلوژول

یکی از راه های کاهش وزن، تغییر رژیم غذایی برای ایجاد کمبود انرژی است. یعنی شما باید انتخاب های غذایی ناسالم و پرانرژی، مثل فست فود، غذاهای فرآوری شده، نوشیدنی های شیرین را با انتخاب های سالم تری مثل غذاهای خانگی، سبزیجات و میوه جایگزین کنید. مراقب باشید رژیم‌هایی که انتخاب می کنید شما را تشویق به رفتارهای ناسالم یا محدود کردن غذاهای خاص به طور کامل نکند. اگر قصد دارید رژیم غذایی خود را تغییر دهید، ممکن است صحبت با یک متخصص تغذیه در مورد برنامه غذایی متناسب با نیازهای شما مفید باشد.

افزایش فعالیت بدنی

برای کاهش وزن، تغییر رژیم غذایی و انجام حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط ​​در بیشتر روزهای هفته مهم است. هر چیزی که نیاز به تلاش بیشتر از حد معمول داشته باشد، فعالیت بدنی محسوب می شود، از جمله پیاده روی سریع، شنا یا بازی تنیس.

شما می توانید در زندگی روزمره خود انجام فعالیت های بدنی زیادی را به شکل روزانه بگنجانید. می توانید به جای آسانسور از پله ها استفاده کنید، وسایل نقلیه عمومی یا دوچرخه سواری کنید. اگر برای انجام فعالیت های بدنی نیاز به انگیزه و حمایت دارید می توانید به یک گروه ورزشی یا تیم ورزشی بپیوندید.

قاعدتا انجام فعالیت های بدنی بهتر از هرگز انجام ندادن آن است.

همچنین بر اساس تحقیقات انجام فعالیت بدنی به شکل روزانه موثرتر از یک یا دو بار در هفته خواهد بود.

انجام تمرینات قدرتی یا مقاومتی (مانند ورزش با وزنه) حداقل دو بار در هفته برای سرعت بخشیدن به سوزاندن انرژی در بدن شما (متابولیسم) و سلامت استخوان ها کمک کننده است.

حمایت از کاهش وزن شما

اگر در گذشته کاهش وزن برای شما سخت بوده است، مراجعه به یک مشاور یا روانشناس که می تواند در تغییرات طولانی مدت به شما کمک کند، ممکن است مفید باشد. تکنیک‌هایی مانند درمان شناختی-رفتاری می‌توانند با آموزش تشخیص زمان و دلیل غذا خوردن یا تغییر افکار یا الگوهای فکری غیرمفید، به کاهش وزن کمک کنند. پزشک می تواند شما را به یک مشاور یا روانشناس ارجاع دهد.

داروهای کاهش وزن

داروهای نسخه ای برای کاهش وزن در دسترس هستند. استفاده از این دارو ها زمانی که در حال کاهش مصرف کیلوژول و افزایش فعالیت بدنی هستید بسیار مهم است. بعضی از این داروها اثر کاهش میزان چربی جذب شده از غذا بر روی بدن دارند. همچنین باعث می شوند کمتر احساس گرسنگی کنید. به دلیل عوارض جانبی که داروهای کاهش وزن دارند مصرفشان برای همه افراد مناسب نخواهد بود. قبل از شروع مصرف داروی کاهش وزن با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید تا عارضه ی جانبی برای شما ایجاد نشود.

درمان های مکمل و مکمل ها

درمان ها و مکمل های جایگزین زیادی وجود دارد که به روی چاقی و کاهش وزن اثر دارند. البته شما نباید مصرف این دارو ها را به جای روش های اثبات شده شرح داده شده در بالا جایگزین کنید. قبل از مصرف درمان های مکمل یا مکمل هایی که ادعا می کنند به کاهش وزن شما کمک می کنند، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.

نشانه ها و علائم چاقی

آیا چاقی عوارضی دارد؟

اضافه وزن یا چاقی با چندین بیماری مرتبط است. این بیماری ها شامل:

  • بیماری قلبی عروقی
  • فشار خون بالا
  • دیابت نوع 2
  • آپنه خواب
  • آرتروز، به ویژه در مفاصل لگن و زانو
  • بیماری ریفلاکس معده و مری
  • مشکلات روانی مانند افسردگی و اضطراب

بیشتر بدانید: وقتی سریع وزن کم می کنید واقعاً چه اتفاقی برای بدن شما می افتد؟

چاقی، اختلالات خوردن و سلامت روان

اکثر افراد مبتلا به چاقی هستند در واقع به اختلالات خوردن مبتلا هستند.

ممکن است برای شما مفید باشد که با یک متخصص سلامت روان در مورد وزن خود صحبت کنید، به خصوص اگر وزن شما در کار، فعال بودن یا اجتماعی شدن شما اختلال ایجاد کند.

چه زمانی باید به پزشکم مراجعه کنم؟

اگر شما بر اساس شاخص توده بدنی اضافه وزن دارید یا به چاقی مبتلا هستید و قصد کاهش وزن دارید توصیه می شود به پزشک خود مراجعه کنید.

شما می توانید در مورد موارد زیر با پزشک خود گفت و گو کنید:

  • ارزیابی BMI
  • اندازه گیری دور کمر
  • خطرات سلامتی شما به طور منظم
  • بهبود بخشیدن به رژیم غذایی
  • مصرف مقدار تکرار و نوع تمرین برای شما
  • نیاز به آزمایش‌ها یا درمان‌های بیشتر برای شرایط مرتبط با چاقی
  • ارجاع به یک متخصص تغذیه برای راهنمایی حرفه ای در مورد رژیم غذایی
  • ارجاع به یک متخصص بهداشت روان در صورت تداخل وزن شما با احساس سلامتی

منبع: healthdirect

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

تمرین تاباتا برای زنان
مکمل BCAAs چیست؟